Gestolen eer

Het ontbonden regiment verdient het om zijn reputatie te laten revalideren.

Door rechten moet dit probleem worden geclassificeerd als een schandaal, met veel meer berichtgeving in de media dan tot nu toe is ontvangen, en het is toevallig ook een onderwerp dat heel persoonlijk voor mij is.

Ik denk dat ik de geschiedenis van mijn familie in het leger in een vorige post heb genoemd, samen met mijn banden met de PPCLI. Mijn oom “Spike”, zoals hij bekend was, was sergeant toen hij begin jaren tachtig met pensioen ging, en een paar jaar voordat hij met pensioen ging, werd hem (vraagtekens) gevraagd om deel te nemen aan het Canadian Airborne Regiment. Hij was ooit een kampioen boksen in het leger en had wat nodig was om een springer te zijn. Hij rende nog steeds elke dag in gevechtslaarzen in zijn vijftiger jaren en schakelde over op loopschoenen tot hij eind jaren 60 stopte met rennen.

Dus toen het regiment op 1 september 1995 in schande werd ontbonden, na het Somalische schandaal, voelde ik de schok die je voelt als je wordt verteld dat een familielid is overleden. Het was alsof een deel van mezelf op de een of andere manier nu verdwenen was. Ik kon me niet voorstellen dat er ooit GEEN Luchtlandingsregiment zou zijn.

Aanvankelijk voelde ik woede jegens degenen die de wrede daden hadden begaan die ertoe leidden. Hen, de commandostructuur op de grond, het lot van hen. Dit waren een stel racisten wiens bazen hun vrij spel hadden gegeven om de lokale bevolking te terroriseren, omdat ze te lui waren of geen spul hadden of allebei. Dankzij hen hadden de Canadese strijdkrachten een blauw oog en het Canadese Luchtlandingsregiment had opgehouden te bestaan. Goed gedaan, klootzakken.

Maar toen, enige tijd later, maakte mefloquine het nieuws, en ineens waren de dingen toch helemaal niet zo geknipt en gedroogd. Naarmate het verhaal zich begon te ontvouwen, begon de schuld te heffen van de soldaten, en zou uiteindelijk vierkant in de schoot van het Departement van Nationale Defensie belanden, en het Zwitserse farmaceutische concern Hoffman-La Roche.

Vanwege hun acties zijn twee Somalische tieners dood en zijn de levens van sommige soldaten voor altijd veranderd. Een groot aantal veteranen blijft lijden aan de nachtmerrieachtige bijwerkingen, en naar alle waarschijnlijkheid zullen rechtbanken jarenlang rechtszaken behandelen in toekomstige juridische procedures.

Het spul van nachtmerries

Op de markt gebracht onder de merknaam Lariam, is mefloquine een anti-malaria medicijn. Anti-malaria medicijnen zijn beschikbaar sinds de 19e eeuw, toen Franse wetenschappers in staat waren om kinine te onttrekken aan de schors van de Cinchona boom, afkomstig uit de Andesregio van Zuid-Amerika.

Kinine was in trek bij Europese militairen, toen het kolonialisme zijn weg vond naar tropische gebieden, en tegenwoordig nemen militairen het merendeel van de doses antimalariamedicatie af. Het is alleen maar logisch dat militairen belangstelling hebben voor hun ontwikkeling en in de loop van de jaren geholpen hebben met de ontwikkeling van deze medicijnen.

Grote farma en het militaire industriële complex

Lariam werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger tegen het einde van de oorlog in Vietnam, als onderdeel van een poging om een ​​antimalariamiddel te vinden dat effectief, economisch en veilig was. De eerste gerapporteerde proeven met mefloquine werden gedaan in 1975, op gevangenen in het Joliette Correctional Center in Illinois, terwijl een ander het volgende jaar werd uitgevoerd in het Maryland House of Correction. Geen details over deze onderzoeken zijn te vinden.

In de jaren tachtig begon de farmaceutische industrie te lobbyen bij het Amerikaanse congres in een poging hun producten sneller op de markt te brengen. Testprotocollen vertraagden de tijd die nodig was om een medicijn op de markt te brengen en de farmaceutische bedrijven wilden de tijd die het in beslag nam, verkorten, zodat ze sneller inkomsten konden gaan verdienen.

Dus toen de FDA Lariam voor gebruik in 1989 goedkeurde, was een aantal kritische studies met betrekking tot verdraagbaarheid en interacties met andere geneesmiddelen nog niet gedaan. Binnen enkele maanden na de vrijlating zouden er zich zorgen over de veiligheid voordoen, maar het medicijn zou blijven bestaan voor de preventie van chloroquine-resistente malaria.

Begin van een schandaal

Het Canadese Airborne Regiment vertrok in december 1992 naar Somalië, vijf maanden nadat premier Brian Mulroney Canadese troepen had ingezet voor de missie. Operatie Deliverance genaamd, zou het deel gaan uitmaken van de door de VS geleide operatie Restore Hope, die uiteindelijk onder VN-controle zou vallen en UNOSOM II zou worden.

Leden van het Canadian Airborne Regiment komen op 15 december 1992 in de positie om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de luchthaven in Bali Dogle, Somalië. Canada neemt deel aan een VN-hulpoperatie in het Oost-Afrikaanse land. (CP Photo / Andrew Vaughan)

Het besluit om 2 Commando’s naar Somalië te sturen, was al vanaf het begin controversieel. De eenheid stond bekend om zijn racisme en werd gezien als de dumpplaats voor mensen met discipline. De CO van het regiment was ontslagen omdat het regiment ongeschikt was voor de missie en werd vervangen door Lt.Col. Carol Mathieu, die het contingent in Somalië zou leiden.

Om welke reden dan ook, de DND had besloten dat de Lariam het profylactische anti-malariamiddel zou zijn dat bij deze inzet zou worden gebruikt. Hoewel beschikbaar in de Verenigde Staten, was Lariam nog steeds niet beschikbaar in Canada, hoewel het mogelijk was dat het in een klinisch onderzoek werd gebruikt.

Zoals met elke klinische proef, zouden er strikte protocollen zijn die zouden moeten worden nageleefd. Er is veel toezicht, testen en registratie betrokken bij een klinische proef, en om dit te weten, heeft de DND besloten om deel te nemen aan de klinische studie voor Lariam. Of iemand de moeite neemt om naar bestaande klinische gegevens uit de VS te zoeken, is betwistbaar, maar ik neem aan dat niemand er last van heeft.

Het Departement van Nationale Defensie was absoluut niet van plan om iets te doen wat nodig was voor de studie, en dit feit was duidelijk zodra de missie begon. Er was geen monitoring, geen melding van bijwerkingen, geen moeite om het zelfs te laten lijken alsof ze het probeerden.

Erger nog, de mannen hadden geen idee dat ze deel zouden uitmaken van een medicijnproef. Terwijl ze te horen kregen waar het medicijn voor was en wat de mogelijke bijwerkingen waren, kregen ze niet de te ondertekenen formulieren die geïnformeerde toestemming zouden vormen. Voor zover ze wisten, zouden ze de medicijnen niet gekregen hebben als de overheid had gedacht dat het gevaarlijk was. Het is een veronderstelling die we de hele tijd maken. Ze zouden het verkeerd hebben aangenomen.

De nadelige effecten

Het duurde niet lang voordat sommige verontrustende bijwerkingen begonnen op te lijken, vergelijkbaar met die die in de Verenigde Staten werden gemeld. Angst, nachtmerries, paranoia, hallucinaties, depressie en andere ernstige symptomen begonnen te verschijnen.

De afgelopen jaren is gebleken dat veel mensen in Somalië deze symptomen vertoonden, inclusief degenen die betrokken waren bij de incidenten in kwestie. Voor velen blijven de symptomen tot op de dag van vandaag, jaren na het innemen van het medicijn.

De scène was nu klaar voor een scenario rechtstreeks uit een film; een bataljon van zwaarbewapende, hoogopgeleide, potentieel psychotische, racistische moordmachines, zou worden neergezet in een hoogspanningstaak in Afrika. Het worstcasescenario stond op het punt om uit te spelen.

Het resultaat

Om te voorkomen dat dit een roman wordt, zal ik afzien van de meeste details, maar voel je vrij om wat onderzoek voor jezelf online te doen. De belangrijkste punten zijn twee Somalische tieners, Shidane Arone en Ahmed Arush werden gedood, en een derde, Abdi Hinde Bei Sabrie, raakte ernstig gewond.

Hoofdofficier Clayton Matchee zou in verband met de dood van Arone worden aangeklaagd, maar hij zou zelfmoord proberen te plegen door zichzelf op te hangen en zou permanente hersenbeschadiging oplopen. Vanwege de omvang van zijn verwonding zal hij voortdurende zorg nodig hebben en hij wordt niet langer geconfronteerd met de strafrechtelijke aanklachten die tegen hem zijn ingebracht.

Trooper Kyle Brown wordt schuldig bevonden aan doodslag en foltering en dient een gevangenisstraf van 40 maanden uit. Zijn leven na het uitstappen is moeilijk geweest, omdat hij nog steeds lijdt aan PTSS en de neurotoxische effecten van mefloquine.

Verscheidene anderen zouden met betrekking tot de zaak worden aangeklaagd, maar de meesten zouden later worden vrijgesproken door een krijgsraad. Deze mannen en honderden anderen bij die plaatsing zouden lijden aan psychologische angst veroorzaakt door neurotoxiciteit van mefloquine, die in 2006 werd vastgesteld.

Het duurde tot 2017 voordat het Canadese leger besloot om het gebruik van mefloquine in te perken. Het wordt niet langer aangeboden als de eerste optie in malariaprofylaxe voor implementaties. Sterker nog, het lijkt erop dat mefloquine wereldwijd steeds minder wordt gebruikt, omdat er nog meer wordt geïnventariseerd voor de langetermijneffecten. Geschillenadvocaten in tal van jurisdicties zijn bezig met het voorbereiden van opdrachten voor acties die waarschijnlijk in miljarden dollars zullen oplopen.

We hebben echt een onderzoek nodig

Een drie-persoons onderzoekscommissie voor de zaak Somalië werd eind 1995 bijeengeroepen door minister van Defensie Art Eggleton, die in september 1997 zijn rapport uitvaardigde, nadat hij was onderbroken door David Collenette, de vervanger van Eggleton.

Collenette was ongeduldig geworden met de opdracht en toen die ten einde was gekomen, was er nog heel wat getuigenis. Het eindrapport bevatte 2000 pagina’s in vijf delen en was zeer kritisch over het leiderschap en de cultuur binnen het Departement Nationale Defensie. Er wordt nergens melding gemaakt van mefloquine.

Marj Matchee houdt een foto en laarzen van haar echtgenoot Master Corporal Clayton Matchee tijdens een anti-malaria drug mefloquine rally 19 september 2017 op de voorste trappen van Parliament Hill in Ottawa.
DAVE CHAN / DE BIER EN MAIL

In 2017 begon de vrouw van Clayton Matchee, Marj Matchee, de regering te vragen het onderzoek opnieuw te openen. Er is veel informatie aan het licht gekomen sinds het onvolledige verslag van de Commissie werd vrijgegeven en het moet aan het licht worden gebracht. Als de informatie op dat moment beschikbaar was, bestaat er weinig twijfel dat dit een impact zou hebben gehad op het eindrapport. Het onderzoek niet heropenen zou een gerechtelijke dwaling zijn.

Kyle Brown, Clayton Matchee en de rest van 2 CDO waren geen heiligen in de verbeelding, en sommigen hadden een paar behoorlijk weerzinwekkende ideeën, maar het waren professionals. Zoals ik het zie en velen zullen het hierover met me eens zijn, zonder mefloquin zou dit niet gebeurd zijn. De mannen van 2 CDO zouden niet de mantel van torpedobootjagers van het Canadian Airborne Regiment moeten dragen. Samen met het Canadian Airborne Regiment verdienen ze het recht om hun reputatie te herstellen.

Ex coelis

D.B.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s