Oslobođenje Davea Bone

Veteran Somalije koji već više od 25 godina pati od quinizma, Dave Bona dijeli svoje uvide o bolesti i važnosti prehrane.

Izraz “kvinizam” može se činiti novim, ali simptomi trovanja mefloquinom (koji su ranije bili na tržištu kao Lariam®), tafenokin (koji se prodaju kao Krintafel® i Arakoda ™) i srodni lijekovi za kinolin su vrlo poznati: tinitus. Vrtoglavica. Vrtoglavica. Parestezija. Poremećaji vida. Gastroezofagealni i intestinalni problemi. Noćne more. Nesanica. Apneja za vrijeme spavanja. Anksioznost. Agorafobija. Paranoja. Kognitivna disfunkcija. Depresija. Promjena osobnosti. Suicidalne misli.

Ovi simptomi nisu “nuspojave”. To su simptomi trovanja od strane skupine lijekova koja je neurotoksična i koja oštećuje mozak i moždano deblo. Ovo trovanje uzrokuje bolest, a ta bolest ima svoje ime: Kronična kinolinska encefalopatija – također poznata kao kvinizam.

temelj kvinizma
Veteran zagovara misije i kinizma u Somaliji, Dave Bona

Kad sam u početku počeo istraživati mefloquine i ulogu koju je morao odigrati u “Somaliji”, prva osoba s kojom sam razgovarao bio je Dave Bona. Tijekom tog telefonskog razgovora čula sam prve ruke o uništenju koje je ovaj lijek nanio životima naših veterana.

Uzeo sam vremena da otkrijem što mogu o Daveu prije nego što sam s njim razgovarao, te sam se posavjetovao s velikim brojem članaka i intervjua koje je objavio online. Otkrio sam čovjeka koji je živio u noćnoj mori više od četvrt stoljeća, što je rezultat neurotoksičnog lijeka koji mu je naređeno da uzme 1992/93. Tijekom operacije oslobađanja.

Imao sam ideju o tome što bih mogao očekivati da ću čuti tijekom našeg razgovora, ali čuvši te stvari iz prve ruke još uvijek sam bio šokantan. Davao mi je perspektivu da ništa što sam pročitao do tog trenutka ne može istinski dati pravdu. Sada sam razgovarao s nekim tko je proživio noćnu moru, i dok sam ga slušao, govorio mi je kako je njegov život bio sve ovo vrijeme, u meni se počelo stvarati niz emocija.

Prva stvar koja me pogodi dok razgovaram s Daveom je osjećaj šoka / užasa / nevjerice na 1) simptome koje čujem da ovaj čovjek opisuje meni, i 2) ljutnja pomiješana s bijesom na pomisao da je ovaj čovjek drugi poput njega bili su otrovani po nalogu njihove vlade. To je brzo pridonijelo mojoj motivaciji dok sam krenuo učiniti nešto za te veterane koji su platili vrlo visoku cijenu za služenje svojoj zemlji, zemlji čija ih vlada nastavlja odbijati na svakom koraku.

Kum kanadskog zagovaranja mefloquina

Bivši padobranac već tri godine aktivno sudjeluje u mefloquine svijesti i zagovaranju. Iako su se napori za podizanje svjesnosti mefokvina u Kanadi počeli provoditi nekoliko godina prije njegova sudjelovanja, njegovi su doprinosi bili ogromni. Zbog njegovih napora, veliki i sve veći broj veterana postao je svjestan quinizma, što je rezultiralo nebrojenim brojem života koji su bili spašeni za primanje njegove poruke.

On je također među skupinom Kanađana koji su najduže trpjeli simptome iscrpljujuće, simptome koji su sada trajali posljednjih 26 godina. U to vrijeme doživio je doživotno iskustvo u životu s bolešću i dijeli svoje uvide i znanje sa svima u videozapisima koje objavljuje na Facebooku.

Važnost prehrane.

Za Davea je prehrana ključno oružje u njegovoj borbi s kinizmom. Kroz vlastita istraživanja i pokušajima i pogreškama, Dave uči važnu ulogu prehrane u oporavku od traumatskih ozljeda mozga. Za razliku od PTSP-a, kvinizam je još jedan oblik TBI-a, iako je on onaj koji je uzrokovan lijekom za razliku od kinetičke sile.

Dave ne dobiva poentu samo putem videozapisa, već i analizira pitanja vezana uz meflokine u postovima kao što je ovaj:

Depresija i trovanje mefloquinom.

Zašto trovanje meflokinom uzrokuje tešku depresiju.

Odgovor se nalazi u dva područja povezana s trovanjem mefloquinom;

gastrointestinalni problemi uzrokovani oštećenjem moždanog debla. Ovo oštećenje utječe na puteve komunikacije živaca između mozga i ostatka tijela. Skupina živaca nazvana dorzalna jezgra vagusa je ona koja je primarno uključena u funkcioniranje probavnog sustava. Oštećenje rezultira labavom stolicom (prekomjernim izlučivanjem), konstipacijom (pod sekrecijom) i refluksom kiseline. Tu su i pitanja vezana uz kontrolu mišića u želucu, velikim i tankim crijevima.

Zašto je to problem? Jednostavno je ako vaš probavni sustav ne izvlači hranjive tvari i kemikalije koje vaš mozak treba funkcionirati, jer neće funkcionirati mentalno dobro. Na primjer, serotonin se proizvodi u crijevima i transportira u mozak prianjanjem na trombocite. Nema serotonina i vaše će teške depresije.

Kaos uzrokovan poteškoćama u vođenju raspoloženja.

Kada imate ozbiljne probleme s upravljanjem raspoloženjem, teško je funkcionirati svakodnevno. Obično zbog ovih problema s upravljanjem raspoloženjem uzrokujete mnogo štete vašim odnosima. Ne samo vaš rad i zaposlenje, nego i najvažnije koje držite blizu srca. Vaši najmiliji nose težinu vaših poteškoća u upravljanju vašim raspoloženjima, sram i krivnju koja se osjeća nakon što jedna od vaših epizoda postane nepodnošljiva. To uzrokuje pogoršanje depresije, sve dok ne ostane samo nekoliko opcija. Borba se trudi sve da dobije olakšanje …… Kraj odnosa …….. kraj života …….

Zapamtite da je trovanje mefloquinom (quinism) fizičko oštećenje. Pilula ga neće popraviti, to je kao da nekome sa slomljenom nogom daju psihotične lijekove i očekuju da hodaju.

Istraživanje stečenih ozljeda mozga, edukacija i preuzimanje vašeg liječenja.

Jednostavne stvari poput super probiotika, promjena prehrane i zdravog načina života mogu imati veliki utjecaj na vaše svakodnevno funkcioniranje.

Možete uzeti natrag svoj život.

Dave je vrlo središnja figura kada je u pitanju kvinizam u Kanadi, a njegova Facebook stranica je spremište informacija o mefloquineu i mjestu okupljanja za one koji zagovaraju mefloquine veterane.

Dave je također bio predmet mnogih priča u medijima tijekom godina. Neki govore o tome kako je mefloquine uništio njegov život, ali mnogi drugi govore kako se on sada bori, ne samo za sebe nego i za tisuće drugih poput njega.

Ono što Dave Bona doživljava nije samo kanadski fenomen. Tisuće veterana iz cijelog svijeta imalo je iste simptome, iste misli, iste osjećaje koje je imao i Dave. Oni su osjećaji koje dijele ratoborni američki veterani iz Afganistana i švedski turisti.

On je postao svjetionik u tami, pomažući drugima da se udaljavaju od opasnosti i pokazujući ih u sigurnu luku. Ako vi ili netko koga poznajete pati od simptoma kinizma, a niste sigurni što učiniti, Dave bi bio izvrstan izvor za vas.

Također biste trebali posjetiti The Quinism Foundation na www, quinism.org za najtočnije i najnovije informacije od vodeće ličnosti u istraživanju kinizma, Dr. Misija zaklade izložena je u odjeljku “O nama” na njihovoj web stranici.

Zaklada ima ogroman posao. Moramo pripremiti zdravstvene organizacije da identificiraju one koji su izloženi kinolinima i da pregledaju simptomatsku izloženost kinolinu. Moramo educirati kliničare za dijagnosticiranje kronične kinolinske encefalopatije i drugih medicinskih stanja uzrokovanih trovanjem kinolinom. Moramo učiti istraživače da razlikuju učinke kinizma od onih drugih poremećaja, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i traumatsku povredu mozga (TBI). Moramo pomoći vladinim agencijama da prepoznaju one koji pate od invaliditeta od quinizma. Moramo identificirati čimbenike rizika za bolest. Moramo pokušati prebrojati sve one koji su pogođeni. Moramo podržati potragu za učinkovitim tretmanima.

… Zaklada je ponosna što je navedena u registriranoj dobrotvornoj organizaciji u PayPalovom Fondu za dodjelu sredstava, na Amazon Smileu, te u Mreži za dobrotvorni fond koji se preporučuje donatorima. Više o dobrotvornim aktivnostima zaklade možete pročitati i pregledom popisa na Guidestaru.

quinism.org

Posjetite web-lokaciju kako biste dobili informacije o tome kako napraviti donaciju.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100011791150815

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s