Dakle, imate ozljedu mozga i vaš dodatak eksplodira

Što sad?

Nadajmo se da ste pronašli put do hitne pomoći, a kirurzi su mogli ukloniti upaljeni slijepo crijevo prije postavljanja peritonitisa (ako do sada niste stigli u bolnicu vjerojatno ste umrli bolnom, neugodnom smrću).

Srećom za Shauna Arntsena, stigao je u bolnicu na vrijeme, ali je još uvijek prilično bolestan, pa će biti tamo nekoliko dana odmarajući se i uzimajući IV antibiotike. Još uvijek vojnik, on je nastavio slati novosti dok je čekao operaciju i još uvijek to čini iz svog bolničkog kreveta.

U jednom od svojih ažuriranja iznio je vrlo dobru točku, a ona je vrijedna dijeljenja. Što se događa kada imate ozljedu mozga i završite u bolnici? Može biti teško biti pacijent s ozljedom mozga, osobito ako imate kvinizam.

Za početak, ozljede mozga nisu uvijek lako vidljive. Mogli biste sjediti pored nekoga s ozljedom mozga, možda čak i razgovarati s njima, i nikad ne biste znali da su imali ozljedu mozga.

Sljedeće izdanje predstavlja se zbog toga što Shaunova posebna ozljeda mozga još nije poznata. Relativno govoreći, kronična kinolinska encefalopatija (aka quinism) je novo otkriće i još uvijek je u ranim fazama uvođenja u medicinu. To naglašava potrebu za obrazovanjem i podizanjem svijesti usmjerenim na kliničke medicinske stručnjake, uključujući liječnike i ljekarnike.

To je prilagodba

Za mnoge ljude s ozljedama mozga važne su rutine. Ove rutine pomažu u pružanju osjećaja reda u inače neuređenom pogledu na svijet, a kada su te rutine prekinute, to može biti vrlo uznemirujuće i frustracija može početi rasti.

Prehrana je još jedan ključni aspekt u općoj dobrobiti osobe s ozljedom mozga, posebno za one s kvinizmom, a svaka promjena u prehrani može dovesti do poteškoća za pacijenta.

Dave Bona Razgovara s super jakim probioticima i ozljedom stabla mozga

Kronična kinolinska encefalopatija

… uvjerljivi dokazi da štetni učinci mefloquina, tafenokina i srodnih kinolina na zdravlje nisu samo ‘nuspojave’, već simptomi bolesti zvanog neuropsihijatrijski kinizam uzrokovane trovanjem mozga i moždanog debla tim lijekovima. Znaci i simptomi kinizma odražavaju lokalizaciju poznatih neurotoksičnih ozljeda lijekova ove klase. “

Dr. Remington Nevin, ravnatelj, Zaklada za kinizam

Postoje dvije vrste ozljeda mozga, traumatska ozljeda mozga (TOM) i stečena ozljeda mozga. TOM je posljedica fizičke traume u mozgu, obično zbog teške udarne sile koja se nalazi na njemu. Ponekad su teške TOM vidljive kroz manifestaciju raznih simptoma, kao što su afazija, ili govorne poteškoće.

Stečena ozljeda mozga (SOM) odnosi se na oštećenja mozga koja se javljaju nakon rođenja i koja nisu povezana s kongenitalnom ili degenerativnom bolešću. Uzroci uključuju traumatske ozljede, napade, tumore, događaje u kojima je mozak lišen kisika, zaraznih bolesti i izloženosti toksičnosti kao što je zlouporaba tvari.  https://www.braininjurycanada.ca/acquired-brain-injury/

Osobe koje pate od kronične kinolinske encefalopatije bile su izložene neurotoksičnoj tvari kada su uzimale meflokin (Lariam), a za neke je šteta učinjena nakon uzimanja samo jedne doze lijeka.

Snažna privremena povezanost u ovom slučaju između primjene mefloquina i početka anksioznosti, paranoje, psihoze, disocijacije i kratkotrajnog oštećenja pamćenja, praćena kroničnim neravnotežama i vrtoglavicom, u skladu je s razvojem progresivne limbičke encefalopatije i povezane, vjerojatno multifokalne ozljede moždanog debla uzrokovane izlaganjem lijeku. Ovaj slučaj pruža uvid u kliničku važnost dokaza u neuroznanstvenoj literaturi o neurotoksičnosti moždanog debla, blokadi spajanja limbičkog jaza i GABAergičkoj interneuronskoj disfunkciji koja se može pripisati mefloquinu, i pokazana u nedavnim studijama životinjskog modela.

Ovaj slučaj sugerira da pažljivo testiranje funkcije moždanog debla može pružiti objektivnu metodu za procjenu subjektivnih pritužbi neuropsihijatrijskih ili fizičkih nuspojava koje pacijenti pripisuju njihovoj upotrebi mefloquina, osobito kada se to čini afiziološkim ili značajno proporcionalnim rezultatima početnog ispitivanja. S obzirom na mogućnost multifokalnih i tipično mikroskopskih lezija mozga prikazanih zbog neurotoksičnosti kinolina i inherentnih poteškoća u dijagnosticiranju takvih lezija, upućivanje na specijaliste za ORL i neuro-optometriju i druge osobe s iskustvom s središnjom ozljedom mogu biti prikladne. To može biti osobito istinito za pacijente s izloženošću mefloquinu koji su prijavili kroničnu neravnotežu ili vrtoglavicu, koji su prisutni s atipičnim neurološkim nalazima, ili među kojima se razmatra dijagnoza neispravnog, osobnog, simulirajućeg, faktitivnog, somatizacijskog ili konverzijskog poremećaja.

Limbička encefalopatija i središnja vestibulopatija uzrokovana meflohinom: prikaz slučaja *
Remington L. Nevin * Odjel za preventivnu medicinu, bolnička zajednica u Bayne-Jonesu, Treća ulica 1585, Fort Polk, LA 71459, SAD Primljeno 15. studenog 2011 .; primljena u revidiranom obliku od 21. veljače 2012 .; prihvaćeno 21. ožujka 2012. Dostupno na internetu 9. travnja 2012. godine

U većini slučajeva osobe s kvinizmom pogrešno dijagnosticiraju PTSP. Postoje dva objašnjenja za to. Prvo, mnogi ljudi koji imaju toksičnost za mefloquine također će imati popratni PTSP. Budući da su mnogi od onih koji uzimaju mefloquine u vojsci i potencijalno obavljaju visokorizične dužnosti, dijagnoza PTSP-a ne bi bila nerazumna.

Drugo, PTSP i toksičnost mefloquina dijele nekoliko istih simptoma. Depresija, nesanica, noćne more, bijes, među brojnim drugima mogu biti simptomatične za bilo koju od njih. Međutim, postoje simptomi koji se javljaju kod toksičnosti za mefloquine koji nemaju PTSP.

To je zato što je došlo do oštećenja moždanog debla i vestibularnog sustava. To objašnjava simptome kao što su vrtoglavica, tinitus, glavobolje i promjene osobnosti koje se također vide u svakom slučaju toksičnosti mefloquina.

 • Tablica 1 Povijesni pregled, simptomi i klinički nalazi.
 • Povijest
  • Nema prethodne ozljede glave
  • Nema prethodne duševne bolesti
  • Nema prethodne uporabe psihotropnih droga
 • simptomi
  • Anksioznost i paranoja
  • Zvučne halucinacije
  • ravnoteže
  • Derealization
  • depersonalizacija
  • Glavobolja
  • lupanje srca
  • Promjena osobnosti
  • Kratkotrajno oštećenje pamćenja
  • Poremećaj spavanja
  • Prostorna dezorijentacija
  • Samoubilačke misli
  • Zujanje u ušima
  • Vrtoglavica
 • Klinički nalazi
  • Fiziološki uzorak na kompjuteriziranoj dinamičkoj posturografiji (CDP) s padovima na senzorske organizacijske testove (SOT) 5 i 6
  • Smanjeni nistagmus
  • Normalna moždana kompjuterizirana tomografija (CT)
  • Normalno magnetsko rezonancijsko snimanje mozga (MRI) (osim za područje manjeg pojačanja od 3,9 mm na ploči desnog prednjeg dijela hipofize)
  • Normalni endokrinološki laboratoriji (osim za niskog jutarnjeg kortizola, s normalnim cosyntropin testom)
  • Normalni testovi funkcije jetre (osim niskih alanin aminotransferaza.

Limbička encefalopatija i središnja vestibulopatija P.147

Važnost komunikacije.

Dobar razgovor s medicinskim sestrama o mojoj ozljedi mozga
Samo moram ići sporije

Važnost komunikacije s medicinskim sestrama ne može se prenaglasiti. Vjerojatno ne znaju za vaše stanje u početku, au Shaunovom slučaju nisu znali da postoji stanje. Pokušajte biti strpljivi s njima, bez namjere dosjetke.

Ako imate ozljedu mozga, stvari u vašem životu mogu biti dovoljno stresne za početak, ali dodajte naglašene napetosti koje možete nadoknaditi, a vaš život može biti potpuno bijedan. Ali to ne mora biti.

Ne zaboravite disati i uvesti se u trenutak. Budite mirni i komunikativni. Liječnici i sestre su tu da vam pomognu, ali morate im pomoći. Recite im što se događa s vama, a to će učiniti vaš život malo lakšim u vrijeme kada će vam trebati da bude tako lako kao što može.

U međuvremenu, popravite se.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s