giftpil: Historien om mefloquine fra laboratoriet til retssalen

Del 1: Forbindelse WR 142,490

Walter Reed Armé Institut for Forskning

Oplysningerne i denne historie samt i alle tidligere og fremtidige skrifter på mefloquine er hentet fra en række akademiske tidsskrifter, papirer og andre publikationer. Jeg har adgang til en bred vifte af akademisk arbejde, som har givet mig mulighed for at gennemføre den forskning, jeg har lavet om dette emne. Eventuelle udtalelser, jeg kan udtrykke, er baseret på disse oplysninger og er ikke spekulation eller formodning fra min side.

Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) begyndte at finde en ny anti-malarial behandling under krigen i Vietnam. Standardmedicinen på det tidspunkt, chlorquin, var ikke længere effektiv, da den mest farlige variant af den tropiske sygdom havde udviklet en resistens overfor lægemidlet.

Mellem 250.000 og 300.000 forbindelser blev testet som en del af dets malaria drug program over en periode på ca. 10 år. En af disse var en forbindelse, der var kendt som WR 142,490. Det er ikke klart, når forbindelsen først blev syntetiseret, men de oplysninger, jeg har fundet hidtil, sætter den et sted mellem 1968 og 1971.

Den amerikanske militær er forbudt af kongres fra at markedsføre et lægemiddel direkte til offentligheden, så det henvendte sig til den schweiziske farmaceutiske kæmpe F.Hoffmann-La Roche AG (Roche) for dette. Antivarial profylakse er en nødvendighed for alle, der rejser ind i en malaria zone, så der var et klart marked for stoffet kommercielt såvel som militært. Endnu vigtigere vil det være tilgængeligt for de millioner af mennesker, der bor i malaria zoner, der ikke har genetisk modstand mod malaria.

Roche Tower, hovedkvarter for Hoffmann-La Roche i Basel (2015).

WRAIR vendte gratis resultaterne af deres fase I og fase II forsøg til Roche, og det ville ikke vare længe før Roche gennemførte kliniske forsøg på egen hånd. Roche ville få godkendelse af stoffet i Schweiz og ville begynde at markedsføre det der i 1985 og i Frankrig kort efter under varemærket Lariam.

De kliniske forsøg

Den tidligste omtale i litteraturen om kliniske forsøg på WR 142,490, som jeg kunne finde, er fra 1973, i et dokument med titlen “Human Malaria Infections in the Owl Monkey”. I papiret henvises til et antal forbindelser, der blev testet som led i undersøgelsen, blandt dem WR 142,490. Det bemærker, at forbindelsen har fungeret godt i forsøget, og der er en følelse af optimisme i potentialet for dets udvikling.

Det gamle Stateville-fængsel i Joliet, Ill. Afsluttet i 2002.

I dokumentet henvises der også til en undersøgelse, der samtidig gennemføres i Chicago af Rieckmann og Carson på Rush-Presbyterian-St.Luke’s Medical Center i Chicago. Resultaterne af undersøgelsen fremgår af tidsskriftet “Science” den 21. november 1975. Undersøgelsen blev udført af malariaenheden i Army Medical Research Project, ud af Rush-Presbyterian-St.Luke’s Hospital i Chicago og Stateville Penitentiary i Joliet, Illinois.

Militæret brugte ofte indsatte i korrigerende faciliteter som deltagere i narkotikaproblemer. Fra alle indikationer var deltagerne i disse forsøg alle frivillige, men dette negerer ikke de etiske konsekvenser af videnskabelig testning på fanger. Af rent videnskabelige årsager er det logisk, men det er kun en lejlighed blandt mange, hvor videnskab og etik har kollideret gennem århundrederne og er for en anden til at diskutere lige nu.

Ifølge papiret blev forsøget udført på 47 mandlige frivillige, der var smittet med malaria. Igen var resultaterne lovende. Det var vellykket i behandling af malaria, med kurrater svarende til dem, der ses i de nuværende behandlinger, og vigtigst af alt var der meget få alvorlige bivirkninger forbundet med det. Der er ingen omtale af en psykologisk bivirkning.

En række fase II og lige fase III forsøg udføres i løbet af det næste årti, normalt i områder der ligger inden for malaria zoner. Undersøgelserne blev foretaget med antallet af deltagere fra mindre end et dusin til ikke højere end 1.000, men de fleste synes at ligge i intervallet mellem 50 og 400 deltagere. Der var en vis omtale af psykologiske bivirkninger, hallucinationer, dårlige drømme osv., Men det synes at have været lidt troværdighed. Ofte blev sådanne reaktioner henført til en ikke-diagnosticeret psykisk sygdom eller stofmisbrug.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO)

En del af WHO’s mandat er at overvåge sygdomsniveauet over hele kloden, herunder malaria, og at hjælpe med at formulere en plan for at forhindre deres spredning og finde behandlinger for dem. I årevis havde malaria været en stor bekymring for organisationen som klorokinresistens, der gjorde nutidens medicin ubrugelig. En ny behandling var absolut nødvendigt, og WR 149.490 tog deres opmærksomhed i 1974.

I en artikel fra Verdenssundhedsorganisationens Bulletin i 1974 indgår forbindelsen til WHO-litteraturen for første gang, hvor resultaterne af et klinisk forsøg med 47 frivillige udgives. Igen, på trods af det lave antal deltagere synes papirets forfattere optimistiske, at de har fundet den næste generation af anti-malarial behandling og profylakse.

I begyndelsen blev en ny variabel blevet en del af ligningen, og den variable var narkotikabestandighed. Forskere udtrykte en bekymring tidligt om den tid, det ville tage, før en belastning af malaria, der var resistent over for det nye stof, ville være. Der var endda rapporter så tidligt som 1970’erne af malaria stammer, der viste en modstand mod stoffet nu kaldet mefloquine. Der er en række undersøgelser udført på 1970’erne og 80’erne, som blev udført for at teste mefloquins effektivitet, når de anvendes i kombination med en række andre profylakse. Håbet var at bremse den hastighed, hvormed modstand ville udvikle sig, for at give dem tid til at udvikle næste generations anti-malarial.

Derefter ville Verdenssundhedsorganisationen i 1983 fremsætte en erklæring, der for evigt ville ændre livet for tusindvis af mennesker over hele verden. I en opdateringsartikel med titlen “Udvikling af mefloquine som et anti-malarielt stof.”, Meddeler WHO, at fase I forsøg på lægemidlet er startet i USA. Det fremgår endvidere, at fase II og fase III kliniske forsøg var blevet fuldført, og at man håbede, at stoffet ville blive registreret i den helt nye fremtid.

De henviser til et enkelt fase III forsøg i Zambia, der blev udført med 99 mandlige frivillige. De fik en enkelt 1000 mg dosis, som blev rapporteret at være “godtolereret, effektiv og sikker” og havde en kur på 98%.

I slutningen af artiklen var følgende erklæring:

Det kan således konkluderes fra de omfattende kliniske forsøg, der hovedsageligt udføres hos mandlige forsøgspersoner, at mefloquin kan være sikkert og effektivt som behandling.

To år senere, i 1985 blev mefloquine godkendt til salg i Schweiz, efterfulgt kort tid derefter af Frankrig. Dengang anbefalede en FDA-læge i Washington DC med navnet Dr. Celia Maxwell migfloquine til godkendelse i USA. I 1989 blev den godkendt til brug af FDA, og i Europa begynder de første rapporter om bivirkninger vedrørende mefloquine at forekomme i litteraturen.

Verden var ved at finde ud af, at mefloquine ikke var så godt tolereret eller så sikkert som de var ført til at tro. Resultaterne ville være dødelige.

Fortsættes i del to …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s