Gifpil: Het verhaal van mefloquine van het laboratorium naar de rechtszaal

Deel 3: Psycho Dinsdag en Wacky Woensdag

In de uitgave van de New York Times van 8 mei 1989, meldt een onbeduidend artikel de goedkeuring door de FDA van de nieuwe antimalariamedicijn, Lariam. Het neemt nota van de ontwikkelaar van het medicijn, het leger voor medisch onderzoek en ontwikkeling, evenals Hoffmann-La Roche en de Wereldgezondheidsorganisatie, die beiden hebben meegewerkt aan het project met het leger.

Het gaat verder om verder te verklaren dat malaria tussen de 300-400 miljoen mensen per jaar infecteert en dat er 3-5 miljoen mensen aan de ziekte zullen sterven. Amerikaanse wereldreizigers kunnen dat nu doen zonder bang te zijn malaria op te lopen, dankzij de goede mensen bij Roche Pharmaceuticals, de WHO en het Amerikaanse leger.

Een waarschuwing wordt niet gehoord

Toen, in november, werd een brief gestuurd naar het New England Journal of Medicine door drie artsen van de centra voor ziektebestrijding in Atlanta. Het is de eerste verschijning in de literatuur van door mefloquine geïnduceerde psychose als bijwerking. Om het artikel te citeren:

De recente licentiestatus van mefloquine in de Verenigde Staten heeft belangrijke implicaties voor de bescherming van bezoekers aan gebieden met chloroquine-resistente P. falciparum-malaria. Om de opname en het metabolisme van mefloquine te verduidelijken, hebben we een farmacokinetisch onderzoek bij gezonde Amerikaanse volwassenen uitgevoerd. We vonden een onverwacht hoog aantal bijwerkingen.

Drie proefpersonen (43 procent) hadden neurologische symptomen die ernstig genoeg waren om het normale functioneren gedurende 3 tot 14 dagen te belemmeren. Alle reacties waren van voorbijgaande aard en verdwenen spontaan. Individuele reacties varieerden sterk en correleerden niet met bloed-mefloquine-concentraties of farmacokinetische variabelen (eliminatiehalfwaardetijd, piekconcentratie en tijd van piekconcentratie;

Het niveau van de zuurmetaboliet piekte op 14 dagen, lang genoeg na het begin van de bijwerkingen om aan te geven dat de symptomen voornamelijk het gevolg waren van het oorspronkelijke middel.

De hoge incidentie van neurologische stoornissen na een therapeutische dosis mefloquine is zorgwekkend en lijkt aanzienlijk hoger te zijn dan die eerder werd gevonden. In Franse reizigers die mefloquine voor malaria krijgen, is gemeld dat het medicijn ernstige neurologische toxiciteit veroorzaakt, waaronder toevallen en psychose.6, 7 Er moet meer informatie worden verzameld om te bepalen of dergelijke reacties optreden bij het profylactische gebruik van mefloquine. Dergelijke bijwerkingen kunnen de reiziger ervan weerhouden om aan het profylactische regime te voldoen. Ook moet worden bepaald of de psychomotorische functie voldoende is verminderd om een risico te vormen voor personen die mefloquine gebruiken.

Leslie C. Patchen, M.S.
Carlos C. Campbell, M.D., M.P.H.
Sharyon B. Williams, B.S.
Centers for Disease Control, Atlanta, GA 30333

Het zou een bom openbaring zijn. Eerdere klinische onderzoeken hadden een zeer laag aantal ongewenste voorvallen aangetoond en dit rapport vloog in het zicht van de bevindingen van de andere onderzoeken.

Een andere brief werd in april 1990 naar The Lancet gestuurd door artsen van het Armed Forces Institute of Medical Sciences in Bangkok, die voor een deel lazen:

Neurologische reacties, variërend van duizeligheid en onvermogen om zich te concentreren tot psychotische reacties, “na behandeling met mefloquine en profylaxe hebben de vraag opgeworpen naar de risico’s van profylaxe van mefloquine. Dit is van speciale zorg voor artsen die profylaxe moeten aanbevelen voor mensen die naar regio’s met multipresistent Plasmodium falciparum reizen. Wij rapporteren onze ervaring met mefloquine profylaxe in Amerikaanse soldaten die in 1988 gedurende 6 weken in Thailand trainden.

Armed Forces Institute of Medical Sciences, Bangkok 10400, Thailand JAMES D. ARTHUR G. DENNIS SHANKS PETER ECHEVERRIA

Er begon een patroon op te duiken. In de eerste drie jaren van de jaren negentig werden honderden, misschien duizenden studies en proeven uitgevoerd op mefloquine, waarbij het werd getest in verschillende combinaties en in verschillende scenario’s. Het werd meestal goed uitgevoerd in deze onderzoeken, en hoewel er meldingen waren van ernstige psychologische effecten, werd gemeld dat deze zeldzaam waren, en meestal denkt men dat er een andere factor bij betrokken is, zoals drugs- of alcoholmisbruik.

Maar brieven begonnen te worden gezien in een groot aantal medische tijdschriften, die de positieve resultaten van de onderzoeken tegenspraken. Ze zeiden allemaal hetzelfde, namelijk dat mefloquine een gevaarlijk medicijn was dat moest worden vermeden. Helaas werden deze waarschuwingen ongehoord of ongehoord en in 1993 zou dit tot tragedie leiden.

Somalië

Somalische burgeroorlog, 1992

In 1992 was Somalië een wetteloze mislukte staat, geregeerd door krijgsheren. Om orde te scheppen, sponsorden de Verenigde Naties een humanitaire inspanning die ook een gemanaged staakt-het-vuren in het land zou controleren. Het stond bekend als UNOSOM I en zou lopen tot december van dat jaar.

Het werd vervangen door UNITAF, de United Task Force, die niet onder auspiciën van de VN werd bestuurd, maar eerder een taskforce onder leiding van de VS was, met andere landen, waaronder Canada. Het Canadese contingent zou bestaan uit een gevechtsgroep van het Canadian Airborne Regiment.

Vanaf het begin werd de Canadese missie geplaagd door controverses. De selectie van het Airborne Regiment voor deze specifieke opdracht was een kwestie van grote discussie en debat, en het argument wordt nog steeds gemaakt vandaag. Aanvankelijk was de missie bedoeld om strikt humanitair en vredestichtend te zijn, maar de zaken werden gecompliceerd toen de missie later zou toestaan dat de troepen volledig bewapend zouden zijn en ze zich gingen voorbereiden op een gevechtsmissie. De voortdurende veranderingen in de regels van betrokkenheid zouden bijdragen aan de stressvolle situatie op het terrein.

Dit maakte het Airborne Regiment een vreemde keuze voor deze opdracht. Doorgaans houden vredesmissies missies met ongewapende troepen in, ze dragen hun wapens, maar ze worden niet geladen. De eisen omvatten het observeren van een meer defensieve houding, zoals het opzetten van kampomtrek, het uitvoeren van routinepatrouilles, observeren van activiteiten en het uitvoeren van een aantal humanitaire taken in de omgeving. Deze taken maken deel uit van het soldaat zijn in een infanterie-regiment, zoals de Canadian Light Infantry van prinses Patricia, die veel ervaring had met het uitvoeren van vredeshandhavingsoperaties in die tijd.

Het Airborne Regiment was echter anders. Het Airborne Regiment, dat bedoeld was als de “speerpunt” in gevechtsoperaties, bestond uit het beste van het beste van alle drie de Canadese infanterieregimenten. Zoals alle elite strijdkrachten waren ze een zeer goed opgeleide en gemotiveerde machine, wiens enige doel het doden was. Er is een bepaalde mindset voor nodig om zo’n klus te klaren en het wordt meedogenloos in deze troepen geboord. Velen, waaronder ikzelf, voelden en voelden nog steeds dat het geen juiste keuze was en dat het in strijd was met conventionele militaire doctrines en denkwijzen.

Een andere controverse ontstond toen werd ontdekt dat het regiment ernstige problemen had met racisme. Het stond vast dat racistische en blanke suprematische elementen binnen het regiment bestonden. In de de portretten van Airborne-leden uit die periode, hangt een zuidelijke vlag op de achtergrond naast de Canadese vlag. Het regiment was ook bekend met problemen met discipline, en er waren vragen over de vraag of officieren de juiste controle over hun troepen uitoefenden.

Niettemin werd het regiment in december naar Somalië gestuurd, maar voordat ze vertrokken, moesten de mannen malariaprofylaxis beginnen. Het medicijn dat ze kregen was toen nog niet goedgekeurd voor gebruik in Canada en daarom moesten ze de medicatie krijgen als onderdeel van een klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het medicijn was mefloquine.

Drugsmisdaad

Het vestigen van een machinegeweeremplacement, 1993

De feiten zijn uiteengezet in een artikel in de Lancet, een van de oudste en meest gerespecteerde, door vakgenoten beoordeelde medische tijdschriften ter wereld. Een artikel in de uitgave van mei 1999 geeft de details over hoe het leger het medicijn verwierf, en de indruk dat ik achterbleef is dat het dit deed op frauduleuze wijze.

Het medicijn was door de sponsor van het onderzoek aan het leger gegeven, vermoedelijk de fabrikant. Om deel te nemen aan het onderzoek, moeten strikte rapportageprotocollen worden gevolgd. Gedetailleerde gegevens moeten worden bijgehouden en bijwerkingen moeten onmiddellijk worden gemeld en de symptomen moeten grondig worden gedocumenteerd. De gezondheidsdossiers van de deelnemers zouden ook moeten worden gecontroleerd om te screenen op mogelijke problemen, zoals een voorgeschiedenis van depressie of een andere psychische aandoening.

Wat er daarna gebeurde, kan worden samengevat met een uitdrukking die vaak in het leger wordt gebruikt. Het was een cliché-fuck. Het kostte niets om iets te registreren, iets te meten, iets te observeren of iets te melden. De mannen kregen te horen dat ze een anti-malaria medicijn kregen en kregen te horen wat de mogelijke bijwerkingen waren, zoals ze op de monografie verschenen. Ze waren zich niet bewust van het feit dat ze geacht werden deel te nemen aan een klinische proef en niet de juiste geïnformeerde toestemming hadden gekregen.

Als iemand die niet in de advocatuur is, zegt het gezond verstand dat er twee misdaden zijn begaan. Ten eerste handelde het leger met een flagrante minachting voor de levens van deze mannen die tot schade hebben geleid, en zijn ook schuldig aan de dood van twee Somalische tieners. Ten tweede, door het verkrijgen van de medicijnen voor het onderzoek die nooit bedoeld waren om het vereiste werk uit te voeren, pleegden ze bedrog door bedrog. Ik realiseer me dat hier nooit enige verwijtbaarheid voor zal zijn, maar ik dacht dat ik het daar toch wel zou neerzetten.

Uit het tot nu toe verzamelde bewijsmateriaal is duidelijk geworden dat veel van de soldaten die in Somalië waren ernstige bijwerkingen hadden op mefloquine. Er zijn verhalen over mannen die hallucinaties, psychose, ernstige depressies en andere ernstige psychische symptomen ervaren. De symptomen waren het slechtst op de dag dat ze hun wekelijkse dosering mefloquine kregen. Afhankelijk van de dag van de week, waren deze dagen bekend onder de mannen als ofwel “Psycho Dinsdag” of “Wacko Woensdag”.

Het is duidelijk dat mefloquine een grote rol speelde in de gebeurtenissen die plaatsvonden in Somalië, in feite zou ik zo ver gaan om te zeggen dat twee Somalische tieners niet zouden zijn gedood, hoofdbeambte Clayton Matchee zou zelfmoord niet hebben geprobeerd, en Trooper Kyle Brown zou geen tijd in de gevangenis hebben doorgebracht. Het is ook waarschijnlijk dat het Airborne Regiment niet zou zijn geliquideerd om te worden ontbonden in schande.

Heropening van het onderzoek in Somalië

Somalië Commissievoorzitter, Justitie Gilles Letourneau

De onderzoekscommissie van Somalia eindigde in 1997, onvoltooid en onvolledig. De overweldigende hoeveelheid bewijsmateriaal over mefloquine moet aan het dossier worden toegevoegd en het eindverslag moet worden aangepast om de nieuwe informatie weer te geven.

Misschien nog belangrijker is dat deze informatie in overweging moet worden genomen als rekening wordt gehouden met de miskraam van justitie die is opgetreden met betrekking tot Clayton Matchee en Kyle Brown. Ze hebben de last van de schuld gedragen voor wat er is gebeurd, en hun namen moeten worden gewist. Hun acties waren verwerpelijk, maar bij afwezigheid van mefloquine zouden ze niet hebben plaatsgevonden.

Aangezien alleen de minister-president en het kabinet daartoe in staat zijn, roep ik hen op om de Commissie opnieuw te raadplegen en Justitie een nieuw mandaat te geven. Rechtvaardigheid eist het, en dat geldt ook voor een groot aantal veteranen en de Canadezen die hen steunen, zoals ikzelf.

In deel 4, Afghanistan, quinisme en rechtszaken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s