Gifpil: het verhaal van mefloquine van het laboratorium naar de rechtszaal

Deel 4: sommige kijkers vinden dit misschien storend.

Chef van Defensie Stafgenaamd Jean Boyle (januari-oktober 1996) getuigt van de Somalische onderzoekscommissie.

Onvolledig onderzoek

Onvolledig onderzoek

In het kielzog van wat bekend zou worden als de “Somalische affaire”, beval de regering een onderzoekscommissie voor de zaak. Het zou worden voorgezeten door de rechtbank Gilles Letourneau, die rechter was in het hof van beroepshof van Canada. Het mandaat van de commissie was:

met een onderzoek naar en een rapport over het Chain of Command-systeem, leiderschap, discipline, acties en beslissingen van de Canadese strijdkrachten, evenals de acties en beslissingen van het ministerie van Nationale Defensie met betrekking tot de inzet van de Canadese strijdkrachten in 1992-93 voor Somalië.

http://publications.gc.ca/site/eng/9.831108/publication.html

De commissie werd in maart 1995 bij algemene maatregel van bestuur 1995-442 opgericht en moest uiterlijk op 22 december van datzelfde jaar worden opgesteld. De datum werd uiteindelijk verlengd en openbare hoorzittingen zouden doorgaan tot 31 maart 1997. Desondanks was de commissie nog steeds niet in staat haar oorspronkelijke mandaat af te ronden, omdat ze was afgesloten voordat ze bewijs kon horen dat uiteindelijk de finale zou hebben veranderd. resultaat.

Het besluit om de commissie te beëindigen was de laatste controverse in een proces dat vanaf het begin was doordrenkt. De beslissing werd als politiek gemotiveerd beschouwd en zou alleen maar het vuur van verdenking van een doofpot die in de loop van het onderzoek was aangestoken, wapenen. De kortstondige chef van defensiestaf, generaal-majoor Jean Boyle, zou uiteindelijk in schande aftreden nadat bekend werd gemaakt dat hij documenten had gewijzigd die waren vrijgegeven aan de media.

Van bijzonder belang voor dit verhaal is echter het feit dat het onderzoek niet in de gelegenheid was gesteld om meer bewijsmateriaal te horen met betrekking tot de rol die mefloquine mogelijk in de missie heeft gespeeld. Dit werd behandeld in het eindrapport van de commissie, die in 1997 werd uitgebracht, en is samengevat in de samenvatting van het verslag op pagina 39.

Deze fragmenten komen rechtstreeks uit de samenvatting:

Er is enige suggestie gedaan voor dit onderzoek dat mefloquine ernstige bijwerkingen veroorzaakte, waaronder abnormaal en gewelddadig gedrag, onder sommige Canadese strijdkrachten in Somalië. We waren niet in staat om de mogelijke impact van mefloquine volledig te onderzoeken. Dit zou extra hoorzittingen vereisen die specifiek aan het probleem waren gewijd, maar die tijd was niet toegestaan. We rapporteren hier echter onze algemene bevindingen over mefloquine en de mogelijke impact ervan op de activiteiten in Somalië. Het is duidelijk dat mefloquine in Somalië enkele kleine problemen veroorzaakte, zoals te verwachten valt uit een overzicht van de medische literatuur. We leerden van verschillende incidenten van gastro-intestinale klachten, levendige dromen, nachtmerries waarnaar soldaten verwezen als “meflomares”, en onvermogen om te slapen na het gebruik van dit medicijn. Bijwerkingen – of op zijn minst de kleine bijwerkingen, en mogelijk ook de belangrijkste bijwerkingen – leken het duidelijkst in de 24 tot 48 uur na inname van mefloquine. Als mefloquine inderdaad een deel van het wangedrag dat het onderwerp is van dit onderzoek, veroorzaakt of bijdraagt, kunnen CF-personeel dat door het medicijn werd beïnvloed, gedeeltelijk of volledig worden verontschuldigd voor hun gedrag. Om redenen die in hoofdstuk 41 vollediger worden beschreven, zijn we echter niet in staat om een ​​definitieve conclusie over dit onderwerp te bereiken ….

Het is duidelijk dat nader onderzoek gerechtvaardigd is voordat er definitieve uitspraken kunnen worden gedaan over de rol van mefloquine.

http://publications.gc.ca/collections/collection_2015/bcp-pco/CP32-66-1997-eng.pdf

Ondanks de vele oproepen tot heropening van het onderzoek om de mefloquine-kwestie aan te pakken, lijkt de overheid dit niet snel te willen doen, en er is een groeiend besef dat deze hele kwestie gewoon zou verdwijnen.

Hoofdofficier Clayton Matchee en Trooper Kyle Brown

Zoals werd opgemerkt in de samenvatting, kan personeel dat door het medicijn is beïnvloed, worden verontschuldigd voor hun gedrag. Dit is van cruciaal belang voor degenen die, net als ik, van mening zijn dat Clayton Matchee en Kyle Brown hun naam moeten laten wissen voor hun rol in de marteling en dood van de 16-jarige Shidane Arone. Deze twee mannen hebben een grote schuld op zich gehad, zowel voor de gebeurtenissen in Somalië als de daaropvolgende ontbinding van het Airborne Regiment. Deze schuld moet worden verwijderd en hun reputatie moet worden hersteld.

Onbeperkte aansprakelijkheid

Aangezien het aantal voorschriften voor mefloquine in de loop van de jaren negentig steeg, werden de meldingen van bijwerkingen daaraan toegeschreven. Een steeds toenemend aantal van deze rapporten verscheen in de literatuur en verhalen in de Noord-Amerikaanse nieuwsmedia brachten mefloquine in verband met een aantal gewelddadige incidenten, waaronder moord / zelfmoorden.

In de nasleep van de oorlog in Afghanistan hebben zich in de Verenigde Staten en Canada een aantal gruwelijke incidenten voorgedaan met mefloquine-veteranen, die oproepen tot verder onderzoek van het medicijn of om een volledig verbod op het gebruik ervan veroorzaakten.

https://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/lionel-desmond-soldier-ptsd-inquiry-ottawa-murder-suicide-1.4371894

Toen begonnen berichten uit het buitenland binnen te komen, toen militaire veteranen van over de hele wereld begonnen naar voren te komen om hun eigen ervaringen met mefloquine te vertellen. Huidige en voormalige soldaten in Australië, Ierland, Nederland, Groot-Brittannië en verschillende andere landen hadden dezelfde symptomen ervaren als dierenartsen uit de Verenigde Staten en Canada.

Shit gebeurt

In het leven, zijn er momenten dat alles wat je echt kunt zeggen over iets is “dat is gewoon zoals het is.” We zeggen dit op die momenten waarover we weinig controle hebben en het wordt vaak gezegd terwijl we dineren op de spreekwoordelijke shit-sandwich.

Het daagt je nooit als je ondertekent op de stippellijn, maar vanaf dat moment heeft de regering de volledige controle over je, tot de dood toe. Het voorschrift van onbeperkte aansprakelijkheid heeft niet echt een statische definitie, en het kan worden uitgerekt tot de lengte die regeringen nodig achten. Je leven op het spel zetten voor je land is niet altijd zoals in de bioscoop. Soms is de kampkok in evenveel gevaar als de man in een geweerfirma, of een bediende kan een groter gevaar tegenkomen aan zijn bureau dan een tankcommandant op het slagveld. Te vaak worden soldatenlevens door hun eigen meerderen in groter gevaar gebracht dan door de vijand waar ze tegen zijn.

Peetvader van een (wees?) Ziekte

Dr. Remington Nevin

In de Verenigde Staten zijn de zogenaamde “wees” -ziekten die aandoeningen die minder dan 200.000 mensen in het hele land treffen. In Canada wordt het equivalent aangeduid als een “zeldzame” ziekte en zijn die aandoeningen die voorkomen bij één op de twaalf Canadezen, van wie tweederde kinderen is. Vanwege hun zeldzaamheid krijgen deze ziekten vaak weinig aandacht of financiering voor onderzoek, en in Canada krijgt het quinisme vreselijk weinig aandacht (zoals geen).

Terwijl het quinisme op dit moment zeker als een weesziekte wordt behandeld, om het als te vroeg te classificeren. Omdat het medicijn wereldwijd met tientallen miljoenen is ingenomen, is de kans reëel dat het aantal mensen dat nu aan quinisme lijdt, in de honderdduizenden kan zijn. Dit benadrukt de grote behoefte aan onderwijs en bewustmakingsinspanningen wereldwijd.

Hoewel een groeiend aantal mensen zich realiseert dat ze een quinisme hebben, hebben maar weinigen een officiële diagnose gekregen. Een van de redenen hiervoor is dat, om de diagnose mannelijk te stellen, de volledige medische geschiedenis van de patiënt moet worden bekeken en moet worden vastgesteld of de patiënt zelfs mefloquine heeft genomen om mee te beginnen. Dit wordt vervolgens gevolgd door een aantal tests die maanden kunnen duren om te plannen en te voltooien, en vaak moeten patiënten grote afstanden afleggen om deze tests te doen.

Het kan leiden tot een groeiende frustratie bij veel veteranen die uiteindelijk gewoon opgeven, verzanden in het systeem en verder getraumatiseerd worden door de machinaties van een niet-aflatende bureaucratie.

Voor degenen met quinisme is er echter hoop, en het komt in de vorm van Dr. Remington Nevin. Hij is een gepensioneerde majoor van het leger en diende als preventieve geneeskundeofficier en heeft de laatste tien jaar besteed aan het onderzoek naar de schadelijke effecten veroorzaakt door antimalariamiddelen. De belangrijkste onder hen voor Nevin, is mefloquine.

Dr. Nevin is in het bestuur gecertificeerd voor arbeidsgeneeskunde en volksgezondheid en algemene preventieve geneeskunde door het Amerikaanse bestuur van preventieve geneeskunde en gecertificeerd in volksgezondheid door de nationale raad van volksgezondheidsexaminatoren.

http://www.remingtonnevin.com/home/home.html

Dr. Nevins grensverleggende onderzoek is gepubliceerd in een aantal prestigieuze tijdschriften en hij wordt erkend als een leidende autoriteit op dit gebied. Hij is ook de uitvoerende directeur van The Quinism Foundation, een non-profit organisatie die hij heeft helpen vinden. Het is de missie om onderzoek en onderwijs over het quinisme te ondersteunen en te bevorderen, en zijn inspanningen hebben tienduizenden mensen over de hele wereld hoop gegeven. Zijn inspanningen tot nu toe hebben ertoe bijgedragen om talloze levens te redden.

Dr. Nevin publiceerde als eerste klinische beschrijvingen van het permanente toxische syndroom van hersenstoornissen en hersenstam dysfunctie veroorzaakt door het gebruik van mefloquine, waaronder limbische encefalopathie en neurotoxische vestibulopathie, en heeft meegewerkt aan de eerste beoordeling van de bijwerkingen van het medicijn gepubliceerd in de forensische psychiatrie literatuur, en het eerste geval rapport van een Amerikaanse militaire veteraan toegekend service-gerelateerde invaliditeitscompensatie voor langdurige nadelige psychiatrische effecten van het medicijn.

http://www.remingtonnevin.com/home/home.html

Zijn werk is nog lang niet voorbij, want er moet nog veel onderzoek worden gedaan, vooral als het gaat om het vinden van een behandeling of genezing van het quinisme. Dr. Nevin leidt ook de leiding in de strijd voor het publieke bewustzijn van de ziekte en is een gepassioneerde pleitbezorger voor zijn patiënten.

Uw gift zou veel betekenen

De Quinism Foundation werd officieel slechts 15 maanden geleden opgericht, maar sindsdien heeft hij een aantal grote stappen gemaakt. Hoewel onderzoek een belangrijk onderdeel is van het werk van de stichting, wordt er hard gewerkt aan educatie en bewustmaking van het publiek.

Op dit moment lijdt een onnoemelijk aantal mensen dat in de tientallen of zelfs honderdduizenden kan zijn, aan quinisme, maar weet het nog niet. Sommigen hebben hun symptomen misschien afgewezen, terwijl anderen een verkeerde diagnose hebben gesteld, misschien met PTSS. Als gevolg hiervan hebben velen niet de juiste medische behandeling gekregen, wat heeft geresulteerd in een aantal zelfmoorden, evenals de dood van verschillende onschuldige slachtoffers.

Velen vinden dat er hoop is op een situatie die ze voorheen hopeloos hadden geacht, om hen van de rand af te slepen en ze een aantal van de antwoorden te geven waar ze al jaren naar op zoek waren.

Je donaties kunnen letterlijk helpen om een leven te redden en de hoop in iemand te herstellen.

Komende, in de 5e en laatste tranche: rechtszaken en legacy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s