Aussie dosjei: skandal kaznenih proporcija

Bivši vojni odvjetnik suočava se sa 60 godina zatvora zbog curenja tajnih dokumenata … … koji su izložili pokušaj vlade da potkopa demokraciju.

David McBride danas ispred suda u Canberri. Slika Gary Ramage

Ranije ovog tjedna napisao sam članak o australskim policijskim pretresima ABC-a i australskog novinara. Napisala sam ga koristeći razne članke iz “mainstream” medija kao izvorni materijal, misleći da dobivam točne, činjenične informacije.

Nakon što sam čuo da je cijeli članak posve čist i sramotan, izbrisao sam ga i odlučio započeti ispočetka i pogledati što je doista u srži. Po svemu sudeći, australski mediji su napravili potpunu zbrku u ovoj priči i možda nije nenamjerna.

S mjesta na kojem sjedim trinaest i pol tisuća kilometara vidim nešto uznemirujuće. Upravo Machiavelli i Orwell oživljavaju, jer zemlja Commonwealtha počinje nalikovati nečemu što je prikladnije za Varšavski pakt. Ono što vidim je napad na demokraciju.

Gdje sve počinje.

Sve informacije o majoru McBrideu i ovom slučaju sada će doći iz intervjua za medije. Imao sam vrlo kratak kontakt s njim i zbog trenutnih okolnosti ne mislim da će moći komentirati medije. Suđenje mu je sada u tijeku i kao takva bilo kakve izjave koje iznese izvan sudnice mogu potencijalno ugroziti njegov slučaj.

Nadam se da ću moći dobiti detaljan intervju s majstorom McBrideom nakon njegove oslobađajuće presude.

Major (u mirovini) David McBride

Kada je bojnik David McBride predao tisuće tajnih dokumenata australskoj radiodifuznoj korporaciji, postao bi drugi zviždač u svojoj obitelji. Pridružuje se svom ocu, dr. Williamu McBrideu (2018.), koji je 1961. otkrio vezu između talidomida i urođenih mana. Njegov posao nastavit će spasiti tisuće života širom svijeta.

Naoružan istim uvjerenjem, njegov sin će poduzeti drastične korake kako bi zaustavio zločin. Vlada je počinila djela o kojima je riječ, a australske trupe su ubijane i ranjene ne zbog taktičkih ili strateških dobitaka, već zbog političkih dobitaka.

Obrazovanje i karijera.

Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Sydneyu 1985. godine, prije nego što je otišao na Oxford University, gdje je 1988. dobio magisterij iz područja pravosuđa. u SAS-u.

Vratio bi se u Australiju i radio u privatnoj praksi i specijalizirao se za međunarodno pravo. Godine 2009. pridružio se australskim obrambenim snagama i služio je kao pravni savjetnik u zapovjedništvu specijalnih snaga. U Afganistan je dvaput bio raspoređen u SAS-u, prvi put 2011. godine, drugi 2013. godine.

Zakon o oružanom sukobu

Ako ste ikada dovoljno hrabri da pohađate međunarodne odnose na sveučilištu, na kraju ćete se upoznati s Zakonom o oružanom sukobu (ZOOS). To su zakoni koje je uspostavio Međunarodni odbor Crvenog križa (MOCK), koji upravlja ratovima.

Postoje četiri osnovna načela ZOOS-a:

  • RAZLIK: Protokol uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. koji se odnosi na zaštitu žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I), 8. lipnja 1977., članak 48. Vidi i Komentar.
  • PROPORCIONALNOST: Priručnik za područje Federacije SAD-a FM27-10: Zakon o kopnenom ratovanju (srpanj 1956.), stranica 5, paragraf 41.
  • VOJNA POTREBA: Zakon o oružanom sukobu, međunarodno humanitarno pravo u ratu, Gary D. Solis, Cambridge University Press; 1. izdanje (15. veljače 2010.), str.
  • NEPOTREBNO STANJE: Protokol uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949., koji se odnosi na zaštitu žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I), 8. lipnja 1977., članak 35.2. Vidi također Komentar.

Ljubaznošću: LOACBlog.com

To su zakoni koji upravljaju ratovima i oružanim sukobima, barem onih država ili entiteta koji poštuju taj zakon. Ovi zakoni su jasno definirani i odgovornost za njihovo pridržavanje stavljaju na svakog borca od zapovjednika. Na zapovjednoj razini moraju se jasno i nedvosmisleno izdavati naredbe koje se moraju slijediti u skladu s međunarodnim pravom.

Click to access law1_final.pdf

Zakon o oružanom sukobu Međunarodni odbor Crvenog križa.

jus ad bellum / jus in bello

ZOOS pokriva pravna načela jus in bello (pravda u ratu), koja se razlikuje od pravog rata (jus ad bellum). Integral i za načelo jus in bello i za ovu priču su Pravila angažmana.

Pravila angažmana (PA) su interna pravila ili direktive među vojnim snagama (uključujući pojedince) koje definiraju okolnosti, uvjete, stupanj i način na koji se može primijeniti uporaba sile ili radnje koje se mogu smatrati provokativnim. (Izvor: Wikipedia)

Pravila angažmana

Image result for australian special forces

Ako je ikada postojala fraza koja bi odmah mogla demoralizirati cijelu puku odjednom, to bi bilo “Pravilo angažmana”. Kada je u pitanju PA, oni mogu biti vrlo jednostavni, tj. Pucati na sve što se pokreće, ili, mogu biti vrlo, vrlo komplicirani, zbog čega su odvjetnici sada uobičajena pojava u borbenim jedinicama mnogih zemalja.

Zamislite da ste u takvoj situaciji: vi ste vojnik raspoređen u neprijateljsku situaciju u stranoj zemlji. Zaduženi ste za zaštitu grupe civila, no postoje ograničenja u tome koliko im možete pružiti zaštitu. Razbija se bijesna rulja, naoružana puškama i mačetama. Ne možete pucati na gomilu ako ne pucaju na vas i vraćate vatru, ili pucaju na skupinu koju štitite.

Gomila jednostavno prolazi pored vas bez pucnjave, preuzima kontrolu nad vašim optužbama i vodi ih da budu ubijeni negdje drugdje. U međuvremenu, ako ispalite jedan hitac izvan tih pravila, suočit ćete se s kaznenim prijavama i možda ćete biti suočeni s zatvorskim vremenom. Postoje mnogi bivši pripadnici mirovnih snaga SAD-a koji su morali proživjeti takvu noćnu moru.

Pravila angažmana također mogu biti toliko restriktivna da životi vojnika mogu biti ugroženi zbog njih. Ono što je još gore, a dogodilo se u prošlosti, su slučajevi u kojima su Pravila angažmana nejasna i nejasna. To može i često rezultira žrtvama ili smrtnim ishodima na bojištu.

To je započeo bojnik David McBride kada je prvi put bio raspoređen u Afganistan. Do 2013. godine i njegova druga rasporeda bio je siguran da je ono što je vidio namjerno i svrhovito. Ono što je Australska vodeća vlast na ZOOS-u vidjela, bio je dokaz zločina koji je počinjen na najvišim razinama.

Vrlo zanimljiv članak u časopisu.

Click to access 3.pdf

U kolovozu 2012. godine objavljen je članak u časopisu Australian Journal of International Law pod naslovom “Tko je član? Ciljana ubojstva protiv pripadnika organiziranih oružanih skupina “. Njezin je autor bio major David McBride. Radi se o ispitivanju zamršenosti na bojištu od četrdeset šest stranica, što može značiti razliku između nekoga tko živi i nekoga tko umire.

Gotovo svaka vojska će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala da civilni životi ne budu ugroženi kad god izbije neprijateljstvo. U doba tehnologije i pametnog oružja sposobnost ograničavanja kolateralne štete sada je veća nego u bilo kojem trenutku u povijesti. Međutim, ovo je rat, a po definiciji civili će umrijeti, to je neizbježno. Međutim, vojnici su dužni svesti na minimum rizik od kolateralne štete i djelovati na odgovoran i nepromišljen način.

Nemarnost proizlazi iz dvosmislenosti, a komplicirana ili zbunjujuća Pravila angažmana vode u nepromišljene situacije, koje neizbježno završavaju s nekim mrtvim, obično nevinom žrtvom, ali sve do često vojnika. Ovo je temeljna točka koju je Majk McBride pokušao prenijeti u ovom članku, jer ju je vidio iz prve ruke u Afganistanu. Ali kad je počeo čitati nevjerojatan broj tajnih dokumenata, počela se pojavljivati još jedna slika.

Ono što je vidio bio je dokaz da se pravila o angažmanu sastavljaju po nalogu političara, čija jedina namjera nije bila postići taktički uspjeh na bojnom polju. Naprotiv, učinjeni su kako bi se maksimizirala politička dobit, dobile bodovi s biračima i povećali broj glasovanja.

To nije bio ništa više od očajnog i ciničnog pokušaja da se pokupi utjecaj glasača dok gledaju kako njihovi političari pozdravljaju sanduke palih na aerodromu, ili tuguju s obiteljima na groblju. Vi jednostavno ne možete osim takve vrste publiciteta s novcem, to je vrsta koja dolazi po cijenu života vojnika.

Ne naplaćujete vladu.

Dvije godine McBride će uzeti sve dokaze koje je prikupio za sve moguće ovlasti. Skoro na svakom koraku, počevši od AFP-a, njemu su rekli gotovo istu stvar. Ovo je vlada, prijatelju. Vladi ne možete naplatiti.

Pa, tko bi, dovraga, trebao ići kad tvoji izabrani dužnosnici prekrše zakon? Pošto mu je ponestalo mogućnosti, a zakon se nastavio kršiti, McBride je učinio jedino što je mogao učiniti, a dokumente je proslijedio medijima. Ljudi su morali znati, MORA znati, i imali su SVAKU PRAVO znati što se događa u njihovoj vladi.

Vlada koja se odluči slobodno prekršiti zakon i koristiti je kao oružje protiv svojih građana više ne djeluje na demokratski način. Nacija s takvom vladom je tada opasno blizu gubitka svoje demokracije, i ako je brzo zamijenjena totalitarnim režimom.

Ovo je krvavi skandal !!

Ne vlada koja kriminalizira novinare. Ne napad na ABC. Ne gubitak slobode medija. Ne. Čak. Zatvoriti.

Veće je od toga. Ne radi se samo o slobodi tiska, već o slobodi. Vlada slobodna da se bori bez oklijevanja nije ono u čemu je demokracija. U zemlji koja bi trebala biti jedna od najsigurnijih demokracija na svijetu. Ali pogodite što?

Kanada to radi previše !!!

Trudeauov režim nije bolji. Pitanje s direktorom javnog tužiteljstva početkom ove godine bio je jasan i očigledan kriminalitet i njihov pokušaj da naprave i prekrše zakone onako kako su smatrali prikladnim. Zatim su, pokušavajući provozati kontraadmiral Marka Normana, pokazali da su voljni koristiti zakon kao svoje osobno oružje u nastojanju da ušutkaju one koji im se protive.

Osveta, a ne pravda

Image may contain: 1 person, eyeglasses

Ono što australska vlada čini bojniku Davidu McBrideu je posvemašnja. Prijetili su mu 60 godina zatvora, ostatak svog života, zbog objavljivanja dokumenata koji ne otkrivaju tajne nacionalne sigurnosti, a ni na koji način ne štete australskoj sigurnosti.

Ono što jesu je sramota za mnoge političare. To su dokazi o zločinu protiv naroda Australije, a budući da je patriotski za njegovu zemlju, bojnik David McBride je zgrožen.

Postupak bi mogao biti tajan, ali pravedno upozorenje australskoj vladi, demokratski svijet vrlo pozorno prati. Ništa manje od oslobađajuće presude i isprike njemu neće zadovoljiti mnoge u Australiji ili ostatku svijeta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s