Giftpil: Historien om mefloquine fra laboratoriet til retssalen

Del 3: psyko tirsdag og skøre onsdag

I den 8. maj 1989 udgave af New York Times rapporterer en ubetydelig udseendeartikel, at fødevare- og lægemiddeladministrationen godkendes af det nye anti-malariamedicin, Lariam. Det noterer sig stoffets udvikler, hæren for medicinsk forskning og udvikling, såvel som Hoffmann-La Roche og Verdenssundhedsorganisationen, som begge samarbejdede om projektet med hæren.

Det hedder videre, at malaria inficerer mellem 300-400 millioner mennesker årligt, og 3-5 millioner vil dø af sygdommen. Amerikanske verdensrejsende kan nu gøre det uden frygt for at indgå malaria, takket være de gode mennesker hos Roche Pharmaceuticals, Verdenssundhedsorganisationen og USAs hær.

En advarsel bliver uhæmmet

Derefter blev der i november sendt et brev til New England Journal of Medicine af tre læger fra centrene for sygdomskontrol i Atlanta. Det er det første udseende i litteraturen af mefloquin-induceret psykose som en bivirkning. At citere artiklen:

Den seneste licens af mefloquine i USA har vigtige konsekvenser for beskyttelsen af besøgende til områder med chlorquinresistent P. falciparum malaria. For at afklare absorptionen og metabolismen af mefloquin gennemførte vi et farmakokinetisk studie hos raske amerikanske voksne. Vi fandt en uventet høj grad af bivirkninger.

Tre forsøgspersoner (43 procent) havde neurologiske symptomer, der var alvorlige for at svække normal funktion i 3 til 14 dage. Alle reaktioner var forbigående og løst spontant. Individuelle reaktioner varierede stærkt og korrelerede ikke med blodkoncentrationer af mefloquin eller farmakokinetiske variabler (eliminationshalveringstid, topkoncentration og tidspunkt for maksimal koncentration;

Niveauet af syremetabolitten toppede ved 14 dage, længe nok efter påbegyndelsen af bivirkninger, hvilket tyder på, at symptomerne hovedsageligt skyldtes modermedicin.

Den høje forekomst af neurologisk svækkelse efter en terapeutisk dosis mefloquin er en grund til bekymring, og det ser ud til at være væsentligt højere end tidligere fundet. I franske rejsende, der modtager mefloquin til malaria, er stoffet blevet rapporteret at forårsage alvorlig neurologisk toksicitet, herunder anfald og psykose.6, 7 Der skal indsamles flere oplysninger for at afgøre, om sådanne reaktioner forekommer ved profylaktisk brug af mefloquin. Sådanne bivirkninger kan afholde rejsende fra at overholde det profylaktiske regime. Det skal også afgøres, om den psykomotoriske funktion er tilstrækkeligt nedsat til at udgøre en risiko for personer, der bruger mefloquin.

Leslie C. Patchen, M.S.
Carlos C. Campbell, M.D., M.P.H.
Sharyon B. Williams, B.S.
Centers for Disease Control, Atlanta, GA 30333

Det ville være en bombeshell åbenbaring. Tidligere kliniske forsøg havde vist meget lave bivirkninger, og denne rapport fløj i lyset af resultaterne fra de andre forsøg.

Et andet brev blev sendt til The Lancet i april 1990 af læger fra Forsvarets Institut for Medicinsk Videnskab i Bangkok, som i sin helhed læses:

Neurologiske reaktioner, der spænder fra svimmelhed og manglende evne til at koncentrere sig til psykotiske reaktioner, “efter behandling med mefloquin og profylakse har rejst spørgsmålet om risikoen for mefloquin profylakse. Dette er specielt bekymret for læger, der skal anbefale profylakse for dem, der rejser til regioner med multipel resistent Plasmodium falciparum. Vi rapporterer vores erfaring med mefloquin profylakse i amerikanske soldater træning i Thailand i 6 uger i 1988.

Forsvarets Institut for Medicinsk Videnskab, Bangkok 10400, Thailand JAMES D. ARTHUR G. DENNIS SHANKS PETER ECHEVERRIA

Et mønster begyndte at dukke op. I de første tre år af 1990’erne blev hundreder, måske tusindvis af undersøgelser og forsøg gennemført på mefloquine, testet det i forskellige kombinationer og i forskellige scenarier. Det blev typisk udført godt i disse undersøgelser, og selv om der var rapporter om alvorlige psykologiske virkninger, blev disse rapporteret som sjældne, og normalt anses en anden faktor for at være involveret som medicin eller alkoholmisbrug.

Men breve begyndte at ses i et utal af medicinske tidsskrifter, der modsatte de positive resultater af undersøgelserne. De sagde alle sammen det samme, hvilket var, at mefloquine var et farligt stof, der skulle undgås. Desværre gik disse advarsler uhørt eller uhæmmet, og i 1993 ville det føre til tragedie.

Somalia

Somalia borgerkrig, 1992

I 1992 var Somalia en lovløs mislykket stat, styret af krigsherrer. For at hjælpe med at etablere ordre sponsorerede FN en humanitær indsats, der også ville overvåge en mæglet våbenhvile i landet. Det var kendt som UNOSOM I, og ville løbe indtil december samme år.

Den blev erstattet af UNITAF, Den Forenede Task Force, som ikke blev ledet under FN, men var snarere en taskforce på spidsen af USA, med andre lande, herunder Canada, der deltog. Det canadiske kontingent ville bestå af en kampgruppe fra det canadiske luftbårne regiment.

Fra begyndelsen blev det canadiske mission plaget af kontroverser. Udvælgelsen af Airborne Regiment for denne særlige opgave var et spørgsmål om stor diskussion og debat, og argumentet er stadig gjort i dag. Formålet var oprindeligt at være en humanitær og fredsbevarende karakter, men tingene begyndte at blive komplicerede, da missionen senere ville give tropperne mulighed for at være fuldt væbnede, og de begyndte at forberede sig på en kampmission. De løbende ændringer i reglerne for engagement vil bidrage til den stressende situation på jorden.

Dette gjorde det luftbårne regiment et ulige valg til denne opgave. Normalt vil fredsbevarende missioner involvere ubevæbnede tropper, de bærer deres våben, men de er ikke lastet. Kravene indebærer at observere en mere defensiv arbejdsstilling, som f.eks. Opstilling af lejrkvarter, rutinepatruljer, observation af aktiviteter samt udførelse af en række humanitære opgaver i det omkringliggende område. Disse pligter er en del af at være soldat i et infanteritegiment, ligesom Prinsesse Patricias kanadiske lysinfanteri, som havde stor erfaring med at udføre fredsbevarende operationer på det tidspunkt.

Det luftbårne regiment var dog anderledes. Med det formål at være spydets spids i kampoperationer bestod det luftbårne regiment af det bedste af de bedste fra alle tre canadiske infanteridirektiver. Ligesom alle de elite militære styrker var de en højtuddannet og motiveret maskine, hvis eneste formål var at dræbe. Det tager en vis tankegang at gøre et arbejde sådan, og det bliver boret ind i disse tropper ubarmhjertigt. Mange, herunder mig selv, følte og føler stadig, at det ikke var et passende valg, og at det strider imod konventionel militær doktrin og tænkning.

En anden kontrovers opstod, da det blev opdaget, at regimentet havde nogle alvorlige problemer med racisme. Det var godt fastslået, at racistiske og hvide supremacistiske elementer eksisterede inden for regimentet. I portrætterne fra luftbårne medlemmer fra den periode kan et konfødereret flag ses hængende i baggrunden ved siden af det canadiske flag. Regimentet var også kendt for at have problemer med disciplin, og der var spørgsmål om, hvorvidt officerer udøvede korrekt kontrol over deres tropper.

Lægemiddel Mistrial

Etablering af en maskinpistolplacering, 1993

Fakta er lagt ud i en artikel i Lancet, en af de ældste og mest respekterede peer-reviewed medicinske tidsskrifter i verden. En artikel i maj 1999-udgaven giver detaljer om, hvordan militæret erhvervede stoffet, og indtrykket af, at jeg er tilbage med, er, at det gjorde det gennem bedrageriske midler.

Medikamentet var blevet givet til militæret af sponsor af undersøgelsen, formodentlig producenten. For at kunne deltage i undersøgelsen skal der overholdes strenge rapporteringsprotokoller. Detaljerede journaler skulle behøves, og bivirkninger skulle rapporteres straks, og symptomer grundigt dokumenteret. Deltagernes patientregistre skal også kontrolleres for at se efter potentielle problemer, såsom en historie med depression eller anden psykisk sygdom.

Hvad der skete næste kunne opsummeres med et udtryk der ofte bruges i militæret. Det var en klynge-fuck. Der var ingen anstrengelse hvad så nogensinde at registrere noget, måle noget, observere noget eller rapportere noget. Mændene blev fortalt, at de fik et anti-malarialt stof, og fik at vide, hvad de potentielle bivirkninger var som de var på monografien. De var uvidende om, at de skulle deltage i et klinisk forsøg, og de havde ikke fået det rette informerede samtykke.

Når man taler som en person, der ikke er i advokatfirmaet, siger fornuft for mig, at der er begået to forbrydelser her. For det første handlede militæret med en åbenlyst tilsidesættelse for disse mænds liv, der resulterede i skade og er også skyldige i dødsfald for to somaliske teenagere. For det andet har de ved bedrageri begået bedrageri, fordi undersøgelsen aldrig har haft til formål at udføre det krævede arbejde. Jeg er klar over, at der aldrig vil være nogen beskyldninger for dette, men jeg regnede med, at jeg ville lægge det derude alligevel.

Det fremgår tydeligt af de beviser, der blev indsamlet til dette punkt, at mange af de soldater, der var i Somalia, havde alvorlige bivirkninger på mefloquin. Der er regnskaber for mænd, der oplever hallucinationer, psykose, alvorlig depression og andre alvorlige psykologiske symptomer. Symptomerne var de værste på dagen, da de fik deres ugentlige dosis af mefloquine. Afhængig af ugens dag var disse dage kendt blandt mændene som enten “Psyko Tirsdag” eller “Wacko Onsdag”.

Det er tydeligt, at mefloquine spillede en stor rolle i de begivenheder, der fandt sted i Somalia, faktisk jeg ville gå så langt som at sige at to somaliske teenagere ikke ville være blevet dræbt, ville mesterkorporal Clayton Matchee ikke have forsøgt selvmord, og trooper kyle brown ville ikke have brugt tid i fængsel. Det er også sandsynligt, at det luftbårne regiment ikke ville være ophørt med at blive opløst i skændsel.

Genåbning af Somalias Forespørgsel

Somalias kommissionsformand, justitsminister Gilles Letourneau

Somalia undersøgelsesudvalget sluttede i 1997, ufærdige og ufuldstændige. Den overvældende beviser for mefloquine skal tilføjes til posten, og den endelige rapport ændres for at afspejle de nye oplysninger.

Måske vigtigst, skal disse oplysninger tages i betragtning, når der tages højde for den retfærdighed, der er opstået med hensyn til Clayton Matchee og Kyle Brown. De har båret skylden for skylden for hvad der skete, og deres navne skal ryddes. Deres handlinger var forkastelige, men i mangel af mefloquine ville de ikke have fundet sted.

Da kun premierminister og kabinet kan gøre det, opfordrer jeg dem til at genoptage Kommissionen og give ret Letourneau et nyt mandat. Retfærdighed kræver det, og så gør et stort antal veteraner og canadierne, der støtter dem, som mig selv.

I del 4, Afghanistan, quinisme og retssager.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s